Studieworkshops


Wil je niet alleen gregoriaans zingen, maar er ook meer van weten? Dan kun je terecht bij de studieworkshops van het GIN. Een studieworkshop, of module, bestaat uit een reeks van vier zondagmiddagen, waarin stap voor stap de grondbeginselen van het gregoriaans en de gregoriaanse notatie aan bod komen. De twee basismodules zijn toegankelijk voor iedereen, ook voor mensen zonder enige voorkennis. Nadat je de twee basismodules, die in willekeurige volgorde te volgen zijn, hebt afgerond, kun je het jaar daarna deelnemen aan een vervolgmodule.  Achtergronden van het gregoriaans, zoals bijvoorbeeld haar ontstaansgeschiedenis en het gregoriaans in de liturgie, komen in de zangworkshops en in aparte lezingen aan bod.



Basismodule I:


Gregoriaanse kwadraatnotatie leren lezen met behulp van solmiseren


De basismodule I bestaat uit vier dagdelen, waarop we de theorie aan de praktijk verbinden. Je leert de kerktoonladders zingen, herkennen en begrijpen; je leert de kwadraatnotatie lezen, en leert van blad zingen met behulp van solmiseren (het zingen van een gezang op do-re-mi-fa-sol-la-si-do). De ochtenden of middagen worden stap voor stap opgebouwd en leiden tot een blijvend kunnen en kennen als je ook thuis de huiswerkopdrachten uitvoert. Aansluitend aan het theoretische deel krijgen deelnemers de kans om het aangereikte materiaal in praktijk te brengen tijdens een gezamenlijke oefensessie.

De data, tijden en kosten van Basismodule I vind je hier



Basismodule II:


Gregoriaanse neumen: het leren ontcijferen van de oudste gregoriaanse handschriften                                                            


In deze tweede basismodule gaan we verder terug in de geschiedenis, om kennis te maken met het neumenschrift, het allereerste schrift waarin de gregoriaanse gezangen ooit zijn vastgelegd. Niet alleen is dit een boeiende ontdekkingstocht door de oudste handschriften uit de 10e eeuw, tevens laat het zien hoe in de gregoriaanse gezangen tekst, melodie en ritmiek op fenomenale wijze met elkaar verbonden zijn. Basismodule II is ook te volgen als je basismodule I (nog) niet gevolgd hebt!


De data, tijden en kosten van Basismodule II vind je hier