Hanneke van der Grinten studeerde schoolmuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2008 kwam ze voor het eerst met gregoriaanse zang in aanraking. In 2010  richtte ze de gregoriaanse vrouwenschola Voces Caelestes in Nijmegen op. Ze leidde gedurende enkele jaren de gregoriaanse mannenkoren Gregoriaans Koor Berg en Dal en Assumptio (Nijmegen).

Ze volgde lessen en workshops bij Hans Leenders, Marcel Zijlstra, David Eben, Alberto Turco en Jaan-Eik Tulve. In Essen (D) volgde ze de driejarige academische Weiterbildung Gregorianik bij Stefan Kl√∂ckner.

Ze was enkele jaren als bestuurslid verbonden aan de Amici Cantus Gregoriani (ACG). 
Per september 2021 is ze betrokken bij de opleiding Muziekeducatie aan het conservatorium in Tilburg, waar ze gedurende een semester gregoriaans doceert.

Haar missie is om haar liefde voor, en kennis van het gregoriaans met anderen te delen.

Daarnaast  is zij ook nog werkzaam als kerkmusicus in de Cenakelkerk te Heilig Landstichting en geeft hoboles in Nijmegen 


Martin Veenendaal verhuisde in 2006 naar Bemmel en kwam terecht in een kerkkoor onder leiding van Hanneke van der Grinten. Dat was het begin van een muzikale ontwikkeling die inmiddels langs vele koren, koorscholen en koorprojecten heeft geleid. 

Vanaf 2010 organiseerde Martin met een vriendin de Beek-Ubbergse Zomerschool, een jaarlijks koorzangfeest onder leiding van een gastdirigent. In 2011 vervulde Hanneke die rol -met groot succes. De BUZS brak door en bestaat in 2019 nog steeds.

Begin 2017 vroeg Hanneke Martin of hij ervoor voelde om samen een gregoriaans instituut op te zetten. Hanneke zou alle muzikale werk op zich nemen, en Martin het organisatorische werk. Die taakverdeling bleek goed te werken. 

Na vier jaar staat het Gregoriaans Instituut Nijmegen (GIN) er gezond bij. We zien deelnemers inmiddels terug bij verschillende activiteiten. Veel deelnemers komen uit de regio, maar sommige deelnemers komen uit verre windstreken. 

Het GIN blijkt in een behoefte te voorzien en ontvangt veel enthousiaste reacties. Alleen dat is al voldoende om Martin gemotiveerd te houden maar ook het gregoriaans zelf, voor hem voorheen nog onbekend terrein, heeft bij hem een fascinatie gewekt die in de loop der tijd alleen maar is toegenomen.