Foto: Peter van Esch 


Hanneke van der Grinten studeerde schoolmuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2008 kwam ze voor het eerst met gregoriaanse zang in aanraking. In 2010  richtte ze de gregoriaanse vrouwenschola Voces Caelestes in Nijmegen op. Ze leidde gedurende enkele jaren de gregoriaanse mannenkoren Gregoriaans Koor Berg en Dal en Assumptio (Nijmegen).

Ze volgde lessen en workshops bij Hans Leenders, Marcel Zijlstra, David Eben, Alberto Turco en Jaan-Eik Tulve. In Essen (D) volgde ze de driejarige academische Weiterbildung Gregorianik bij Stefan Klöckner.

Ze was enkele jaren als bestuurslid verbonden aan de Amici Cantus Gregoriani (ACG). 
In 2021 was ze betrokken bij de opleiding Muziekeducatie aan het conservatorium in Tilburg (Fontys Hogeschool), waar ze gedurende een semester gregoriaans doceerde.

Haar missie is om haar liefde voor, en kennis van het gregoriaans met anderen te delen. Ze is oprichter van het GIN en inhoudelijk verantwoordelijk voor alle activiteiten.  Ze is dirigent van de Gregoriaanse Kring en docent van de workshops.

Daarnaast  is zij ook nog werkzaam als kerkmusicus in de Cenakelkerk te Heilig Landstichting en geeft hoboles in Nijmegen.


Foto: Hanneke van der Grinten

Annelies Friebel zingt al sinds haar vroegste jeugd. Op haar 12e begon ze bij het koor in de Groenestraatkerk, later was ze jarenlang lid van het koor in de Boskapel in Nijmegen. Toen het GIN werd opgericht zong ze al enige tijd bij het koor BASTA in de Cenakelkerk. Ze volgde bij het GIN enkele zangworkshops en verdiepte zich verder in het gregoriaans met de Studieworkshops Basismodule 1 (het gregoriaanse notenschrift van blad leren zingen en de kerktoonladders doorgronden) en Basismodule 2 (het begrijpen van de neumen, de oudste gregoriaanse muzieknotatie) van het GIN. Toen in 2019 de Gregoriaanse Kring startte werd ze één van de vaste trouwe zangers van de Kring.
Annelies denkt mee over de opzet, haalbaarheid en praktische uitwerking van de activiteiten van het GIN. Ze regelt een deel van de administratie en helpt mee met de planning en organisatie. 
Als Annelies ergens door gegrepen wordt, kan ze zich met hart en ziel ervoor inzetten. Het Gregoriaans Instituut Nijmegen hoopt daar nog vele jaren de vruchten van te mogen plukken!


Foto: Hanneke van der Grinten

De denktank van het GIN bestaat uit een paar vaste deelnemers van de Gregoriaanse Kring en vespers, v.l.n.r. José Rekers, Ineke Teunissen (zij maakt ook prachtige foto's en verzorgt de maandelijkse vesperaankondiging) en Peter Tacke. 

Eén of twee keer per jaar houden we een brainstormsessie met elkaar: Waar is behoefte aan? Wat kan er verbeterd worden qua zangmateriaal of communicatie? Wat hebben we nodig om de kwaliteit te behouden of te verhogen? Hoe kunnen we weer nieuwe mensen betrekken bij het GIN? 

Zo proberen we een levend(ig) en zich telkens ontwikkelend Gregoriaans Instituut te blijven.


Foto: Hanneke van der Grinten

IN MEMORIAM Martin Veenendaal, mede-oprichter van het Gregoriaans Instituut Nijmegen. Hij is ons op 13 augustus 2023 zeer plotseling ontvallen. Wij gedenken hem als een zeer positieve, gedreven kracht die heel veel heeft betekend voor het Gregoriaans Instituut Nijmegen. We missen hem zeer.

Martin verhuisde in 2006 naar Bemmel en kwam terecht in een kerkkoor onder leiding van Hanneke van der Grinten. Dat was het begin van een muzikale ontwikkeling die hem langs vele koren, koorscholen en koorprojecten leidde. Vanaf 2010 organiseerde Martin met een vriendin de Beek-Ubbergse Zomerschool (BUZS), een jaarlijks koorzangfeest onder leiding van een gastdirigent. In 2011 vervulde Hanneke die rol -met groot succes. 
Begin 2017 vroeg Hanneke Martin of hij ervoor voelde om samen een gregoriaans instituut op te zetten. Hanneke zou alle muzikale werk op zich nemen, en Martin het organisatorische werk. Die taakverdeling bleek goed te werken. 

Het GIN bleek in een behoefte te voorzien en ontvangt veel enthousiaste reacties. Alleen dat was al voldoende om Martin gemotiveerd te houden maar ook het gregoriaans zelf, voor hem voorheen nog onbekend terrein, wekte bij hem een fascinatie die in de loop der tijd alleen maar toenam.